Cultuur

Op het gebied van cultuur moet uvoornamelijk in het oude stadshart van Warschau zijn. Het hart van de oude stad is de Rynek Starego Miasta, dit is een oud marktplein, en wordt omzoomt door huizen in meerder vrolijke kleuren, deze woningen waren in de oorlog volledig verwoest maar zijn precies volgens de oorspronkelijke maten en details weer opnieuw opgebouwd. Dit is ook met diverse andere straten in het oude stadshart op deze manier gebeurd. Aan de rand van de oude stad bevindt zich het Slotplein met het Koninklijk Paleis en de aan koning Sigismund III Wasa gewijde gedenkzuil. Sigismund was de koning van Polen die Warschau, boven Krakau als hoofdstad verkoos, dit simpelweg omdat het dichter bij Zweden lag.

Bij dit plein begint de Koninklijke Route, bestaande uit een tweetal boulevards met de namen Krakowskie Przedmiescie en Nowy Świat, deze leiden u naar de vroegere koninklijke buitenverblijven. U komt tijdens deze wandeling ook langs het beroemde stadspark van Warschau dit heeft de naam Lazienki-park.

Aan de westzijde van de oude stadskern is na de Tweede Wereldoorlog een geheel nieuw centrum verrezen. Dit gebied kenmerkt zich door hoge, moderne architectuur en brede boulevards. Dit gebied is gebouwd rond het Paleis van Cultuur en Wetenschap, een kolossaal bouwwerk in stalinistische stijl, gebouwd halfweg de twintigste eeuw. Het was een geschenk van Stalin aan de stad Warschau. Dit gebouw direct naast het Centraal Station, is voor publiek toegankelijk, en biedt vanaf de hoogste verdieping een geweldig uitzicht over de stad. De inwoners van Warschau hebben gemengde gevoelens bij het paleis, door de zeer gevoelige historische verbintenis met de voormalige Sovjet-Unie. Sinds de val van het communisme in 1989 heeft Warschau zich in rap tempo getransformeerd in één van de meest dynamische hoofdsteden van Centraal-Europa. Moderne wolkenkrabbers domineren nu de skyline van Warschau, waar voorheen alleen het Paleis voor Cultuur en Wetenschappen opviel.

Maak jouw eigen website met JouwWeb